Gastronomia

La Gastronomia Alteana

 

 

 

 

Altea és un poble costaner amb molts anys de tradició pesquera. Des dels seus inicis Altea ha estat un poble que ha subsistit a base d'hortalisses i peix. Tot el que la terra i el mar han proporcionat i les persones han sabut aprofitar.

Per això, la gastronomia alteana es basa en el peix, el marisc i l'hortalissa per a l'elaboració dels seus plats més típics.

 

 

A totes les cases de la Vila on encara hi viu gent gran, o són descendents d'avantpassats que es van assentar a Altea, és típic tenir un receptari encara que sigui de memòria dels plats que les àvies han cuinat sempre per a l'hora de dinar.

Entre els més típics trobem l'arròs amb fessols " o "l'arròs amb fessols i polp"(són arrossos amb havaneres), depenent de la zona on els avantpassats van viure, mar o horta" és normal trobar-te aquests dos tipus d'arròs, que són idèntics però canvia que en comptes d'haver-hi pop hi hagi varietat de verdures.

   

La paella també és un arròs molt típic a Altea. A moltes cases la paella és tot un ritu un diumenge a mig dia. S'ajunta la família o amics i s'organitza una petita festa, que consta d'un vermú o "picaeta" mentre es fa temps per esperar la sabrosa paella. Després es menja al voltant de la mateixa en el mateix recipient

Les diferents paelles i arrossos:

 

La paella mixta (a la qual se sol posar carn de conill i/ o pollastre) que porta verdura i carn principalment i ara ja és molt típic veure-la amb marisc també. Antigament no es posava marisc perquè no era accessible ni per l'economia de l'època ni per facilitat d'aconseguir-ho. El normal era posar pebrot vermell i altres varietats de verdura segons temporada.

La paella d'aladroc, paella de boqueró, és una paella molt famosa en aquest bonic poble. És una paella molt sabrosa amb a penes ingredients (coliflor, esquerrà, carxofa i faves), aquesta és una paella típica en la temporada d'hivern, on els ingredients són fàcils de trobar frescos i de temporada. Tot i que canviant alguna verdura per una altra és fàcil trobar-la en qualsevol mes de l'any.

 

L'arròs amb ceba, arròs amb ceba, és també un arròs que a les cases és molt normal trobar qualsevol dia de l'any. És un arròs senzill i que amb ceba i pebrot aconsegueix un sabor exquisit. Pot portar també algun peix blau per donar més gust al plat.

Un arròs molt apreciat pels més exquisits paladars és l'arròs amb bogavant. Amb un sabor inigualable i una elaboració molt acuidada. És un arròs que es menja durant tot l'any.

Després trobem arrossos com el calder mariner (recepta dels mariners que anaven embarcats diversos dies), l'arròs a banda, l'arròs amb peix (arròs amb peix)...

Hi ha tants arrossos com ingredients i manera de preparar-ne, però aquests són els més típics que trobaràs a la Vila d'Altea.

 

 

Coques i empanades:

A més dels arrossos Altea també té les seves tradicionals coques "a la llumà", terme que ve donat per una canya que s'encenia al costat de la coca un cop al forn. (Aquesta li donava un toc daurat). Actualment es poden adquirir a totes les fleques d'Altea els dijous. Els dijous és el dia en què es menja aquest tipus de manjar, a excepció de les festes de barri que solen oferir també un dia de les seves festes aquest àpat.

 

 

També hi ha la coca "farcida" que és una coca tapada a tall d'empanada, l'interior de la qual va farcit d'un pisto.

Un altre manresà exquisit són els "bollos de bleda", bollos de bleda, o "bollos de farina de dacsa", bollos de farina de blat de moro, empanades fregides farcides d'espinacs, trossets d'ample i trossets de morcilla. Aquest és un àpat que sol fer-se els dies freds d'hivern

 

Els dolços típics:

 

Pel que fa als dolços és molt típic els rotllos de taronja, les mones en les vigílies de Pasqua i els "Pastissets de boniato" per Nadal.

 

 

 

Conservar aquestes tradicions culinàries és el que fa gran i especial la nostra gastronomia local. Tots els nostres plats venen de la terra i del mar, arribant a fusionar-los en la gran majoria els casos. Molts són els restaurants alteans que preparen aquests àpats tan elaborats, cuidats i conservats. T'esperem perquè siguis participi de la nostra cultura gastronòmica.